FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
PADLIZSÁN
     (sütése)
 
*  Csak egyenletesen sötét, csillogó, fényes és sima héjú padlizsánt vásároljunk. Legízletesebb fiatalon, amikor még nem haladja meg a nyolc centis átmérőt. Kellemetlenül fanyar ízű viszont az éretlen padlizsán. De nem jó a túlérett, puha, fonnyadt sem. Húsa rágós és kesernyés, magja barnás.
*  Nyersen nem ehető, de elkészítve finom. Süthetjük, ránthatjuk, ehetjük rakottan vagy pástétomként.
*  Elkészítésekor ne hámozzuk, fehér, puha magvait hagyjuk benne, úgy finom. Lehetőleg fa és műanyag vagy rozsdamentes pengéjű késsel szeleteljük, mert ha fémmel érintkezik, megbarnul. Szeleteléskor a fehér, puha magvakat ne távolítsuk el!
*  A szeleteket mindig minden oldalról sózzuk be, és legalább fél órát hagyjuk állni, hogy a só kiszívja belőle a fanyar, kesernyés ízű folyadékot. A keletkező nedvességet főzés, sütés előtt papírtörlővel szárítsuk le. Hogy a felszeletelt padlizsán ne barnuljon meg, csepegtessünk rá citromot.
*  Ha hámozott padlizsánra van szükségünk, rövid időre dobjuk forró vízbe, vagy a sütőben hevítsük. Ezután könnyen lejön a héja.
*  Sütéskor a padlizsánt mindig hagyjuk egészben, és minden oldalát jól süssük át. Előtte 3-4 órára tegyük sós vízbe! Sütés után is megtartja szép színét, és nem enged fekete levet.
*  A padlizsán nyersen hosszú ideig nem tárolható, szedés után 5-6 napon belül el kell fogyasztani.(1995)