FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
PENÉSZFOLT
     (eltávolítása)
 
*  Ha a fehérnemű penészfoltja új keletű, akkor a legcélszerűbb 20%-os citromsav-oldatba áztatni a ruhadarabot. Citromsav helyett ecetsav-oldatot is használhatunk. Az áztatás mindig több órán át történjen.
*  A penészes csipkét egy evőkanál sóból, egy evőkanál szalmiákszeszből és 3 deci tiszta alkoholból álló folttisztító keverékkel tisztíthatjuk meg. A keveréket kis vattadarabkával juttatjuk a foltra, és némi várakozás után a csipkét bőséges tiszta vízzel kimossuk.
*  Színtartó ruhaanyagból is kiszedhetjük a penészfoltot, ha egy deci csapvízhez egy evőkanál szalmiákszeszt és 5 evőkanál hidrogén-peroxidot keverünk, és a foltos részt ezzel a folyadékkal átitatjuk, majd néhány perc múlva alaposan kiöblítjük. Az öblítést célszerű többször megismételni.
*  A gyapjúanyag penészfoltjait legjobb szappanos vízben áztatni, amihez egy kevés kálium-karbonátot is adunk. Az áztatás addig történjen, ameddig a folt el nem tűnik. A végén langyos vízben jól öblítsük ki.
*  Kisebb bőrárukról (öv, sapka, kesztyű stb.) a penészt úgy távolíthatjuk el, hogy kellő méretű, jól záródó üvegedénybe tesszük a megtisztítandó bőrtárgyat és mellé helyezünk külön tartóban szalmiákszeszt (A szalmiákszesz a bőrrel ne érintkezzen). Az edényt egy napra fedjük le. A szalmiákszesz gőzei a foltokat megsemmisítik. (1985)