FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
PERZSASZŐNYEG
     (ápolása)
 
*  Időnként a perzsaszőnyeget is kezelni kell. A tisztítással legyünk óvatosak, mert a szőnyeg anyagában kárt is tehetünk. Az értékes, kézzel festett keleti szőnyeg inkább vigyük tisztítóba.
*  A tisztítást mindig portalanítással kezdjük. Ehhez lapos felületű porolót is használhatunk. Bottal ne poroljunk, mert a bot fellazítja a csomózást. Az ütögetés kíméletesen történjen. A portalanítás után a szőnyeg mindkét oldalát erős szálú ruhakefével keféljük le először szál ellenében, majd pedig szál irányában.
*  Régi perzsaszőnyeget ne porszívózzunk, még akkor se, ha a gép gyengébb fokozatra állítható. A finom kézi csomózások a szívó hatásra könnyen meglazulhatnak, megsérülhetnek.
*  A kézi csomózású szőnyegeket mosni nem szabad, mert színüket vesztik! Esetenként az enyhén nedves (ecetes-vizes) áttörlés megengedett. De ilyenkor is érdemes egy kisebb felületen próbát végezni. Ha nedves kezelésre kerül sor, fontos, hogy a szőnyeget alaposan megszárítsuk. Előtte mindenképpen keféljük át a szálakat egyirányba, hogy ne álljanak össze-vissza.
*  Ilyen szőnyegen vegyszeres tisztítást se végezzünk. A vegyszerek árthatnak a szőnyeg színének. Olyan károk keletkezhetnek, melyek kijavítása, a szőnyeg rendbehozatala csak kézi munkával lehetséges.
*  A perzsaszőnyeget soha ne tegyük olyan helyre, ahol állandó használatnak van kitéve (előszoba, tárgyaló stb.). Ha mégis ilyen szőnyeg van ott, ahol gyakrabban járunk, vastag vászonfutókkal borítsuk be. (1985)