FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
RIZS
     (főzése)
 
*  Mielőtt a rizst megfőznénk, nem árt átválogatni, megtisztítani. A rizsszemek közé ugyanis gyakran kerülnek oda nem való anyagok, szennyeződések. Ha a válogatás megtörtént, a rizst mossuk át bőséges vízben.
*  A főzés leggyorsabb módja, ha kétszer annyi vizet teszünk fel forralni, mint a rizs mennyisége. A vízbe keverjünk egy kevés vajat is és sót. A felforrt vízbe öntsük bele a megtisztított rizst. Ha ismét felfőtt, fedjük le és húzzuk a tűzhely szélére, ahol hagyjuk egyenletesen megdagadni. Keverni nem szabad!
*  A felfőtt rizst sohase hagyjuk nyílt lángon vagy a villanytűzhely esetében magas fokozaton, mert odaég!
*  Készíthetjük úgy is, hogy a rizst a zsiradékban kissé megpirítjuk, majd forrásban lévő vízzel felengedjük, sózzuk. Fedő alatt lassan pároljuk.
*  A rizst párolás közben ne keverjük, mert csirizes lesz, csak villával forgassuk, hogy a szemek ne törjenek össze. Tálalásig tartsuk meleg vízzel telt edényben.
*  Ha tejberizst készítünk, a rizst csak vizes tejben főzzük, mert a tiszta tejben a rizs nem puhul meg, kemény marad. A megfőtt, megduzzadt rizs alá mindig öntsünk egy kevés tejet, hogy ne legyen száraz.(1995)