FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
SEBELLÁTÁS
     (otthon)
 
*  Házilag csak kisebb sebet és horzsolást lássunk el. Elsődleges feladatunk a sebfertőzés megakadályozása. Ezért a seb környékét mossuk le alkohollal, sebbenzinnel vagy jóddal, majd kössük be steril kötszerrel. Magát a sebet ne tisztítsuk, a sebbe kézzel ne nyúljunk!
*  A sebből az idegen anyagokat (föld, homok) folyó vízzel és szappannal mossuk ki. Mélyebb sebet azonban vízzel ne mossunk le, mert veszélyes lehet. Ha a seb nagyon szennyezett volt, mindenképpen forduljunk orvoshoz.
*  Az erősen vérző sebnél először a vérzést próbáljuk csillapítani. A seben nyomókötést alkalmazzunk. A seb környékét csak akkor tisztítsuk ki, ha a vérzés már megszűnt. Vérzéscsillapításkor közvetlenül a sebre ne tegyünk vattát, csak steril kötszert vagy kendőt használjunk.
*  A seb tisztítása benzinnel, alkohollal úgy történjen, hogy a seb környékét a sebtől kifelé törölgetjük. A fertőtlenítőszert mindig a vattára öntsük, közvetlenül ne kerüljön a sebbe. Lemosás után a seb környékét kenjük be jóddal. Friss sebre ne tegyünk kenőcsöt vagy hintőport. A sebet csak steril gézzel fedjük le.
*  Kisebb sebek, de még a nagyobb horzsolások is gyorsabban gyógyulnak, ha nem kötözzük be, hanem szabadon hagyjuk őket.(1995)