FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
SÖVÉNY
     (nyírása)
 
*  A sövényt nyírni és metszeni kell, mert csak így lesz tömött és sűrű. A lombhullató fajokból nevelt sövényt évente legalább kétszer nyírjuk. Az első nyírást tanácsos a nyugalmi állapotban, a következőt pedig a nyár elején végezni. A virágzó cserjéket csak elvirágzásuk után szabad nyesni! A fenyőféléket és örökzöldeket elég egyszer, közvetlenül a kihajtás előtt nyírni.
*  Ha az örökzöld sövényt többször nyírjuk, az utolsót kellő időben végezzük, hogy a hajtások még a tél beköszöntéig beérjenek, különben megfagynak.
*  A sövényt ne engedjük évente 30-40 cm-nél magasabbra nőni, mert nem lesz elég tömött, megritkul, felkopaszodik. Mindig az előző visszavágás felett metsszünk. Így növényünket új hajtások képzésére serkentjük. Nyírás során kíméljük a kétéves vagy annál idősebb részeket.
*  A növényt úgy alakítsuk ki, hogy az alját is jól érje a fény. Ne hagyjuk alulról felkopaszodni. Legjobb, ha az oldalfalak felül kissé befelé dőlnek. A metszést célszerű kifeszített zsinór mellett, sövénynyíró ollóval végezni.
*  Ha a növény elérte a kívánt magasságot, ne engedjük tovább nőni. Ha mégis túl magasra nőne, minden második cserjét vágjuk vissza, hagyjuk bebokrosodni, majd a következő évben nyírjuk meg a többit is.
*  Száraz időben a metszés után mindig öntözzünk. Hálás a növény akkor is, ha a talaját érett szerves trágyával évente feljavítjuk. De a trágyázást ne vigyük túlzásba, mert erős sarjadáshoz vezethet. (1995)