FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
SPÁRGA
     (főzése)
 
*  A spárgának csak a föld alatt fejlődő hajtását használhatjuk főzésre. Legjobb a vastagabb része. Ételkészítéshez lehetőleg friss spárgát vásároljunk. Fonnyadt vagy nagyon szálkás spárgából ne főzzünk ételt. A növény akkor friss, ha tövénél megnyomkodva sárgás lé jön belőle. Hűtőszekrényben legfeljebb három napig tároljuk.
*  Felhasználás előtt (az egészen zsengék kivételével) minden szárat vékonyan hámozzunk meg, de a fejrészt hagyjuk épen. A szárból pedig annyit vágjunk le, amennyi még fás, szálkás.
*  A megtisztított spárgát egyforma hosszúra vágva kössük csomóba, majd egy irányban állítsuk a fazékba. Annyi sós, cukros vizet adjunk hozzá, hogy a spárgaköteg háromnegyedéig érjen. Az erősebb szárak így a vízben, a fejek a gőzben főnek, és nem esnek széjjel.
*  Ha a főzőlébe egy citromkarikát is beteszünk, a spárga színe megmarad. Ha pedig egy kanál vajat is keverünk a vízhez, a megfőtt fejek lágyabbak és finomabbak lesznek.
*  A spárga kb. 20 perc alatt puhul meg. A puhára főtt csomókat lapáttal óvatosan szedjük ki, jól csurgassuk le, a kötözőzsineget távolítsuk el. Sokféle módon felhasználható.(1995)