FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
SZALICIL
     (befőzéshez)
 
*  A szalicil neve a fűzfa latin nevéből származik, melynek kérgében található nagy mennyiségben. Fehér kristályos por formájában kapható. Ideális tartósítószer. Megakadályozza a rothadást, erjedést, penészedést. Használható a zöldségek, gyümölcsök, dzsemek, lekvárok, illetve a tej és vaj konzerválására. Még a friss hús is tovább eláll, ha bedörzsöljük vele.
*  Ha idegenkedünk a tartósító szertől, befőzéskor ne keverjük a befőttbe, hanem az üveg lezárása előtt szórjuk az eltett gyümölcs, vagy savanyúság tetejére. Feloldva is ráönthetjük a befőttre, savanyúságra, ha előtte egy kevés alkohollal, rummal elkeverjük.
*  A tartosságot úgy is növelhetjük, ha az üvegek lekötésére használt celofánpapírt alkoholban feloldott szalicillal megnedvesítjük, és így feszítjük az üvegre.
*  A szalicilt főzni nem szabad! Más tartósítószerrel együtt ne használjuk!
*  Az eltett gyümölcs vagy savanyúság felbontásakor mindig távolítsuk el a szalicilos részt, hogy elkerüljük az allergiás tüneteket, kiütést, köhögést, hasmenést.
*  Befőzéskor vegyük figyelembe, hogy a szalicil káros vegyszer! Rombolja a központi idegrendszert, a nyálkahártyát, a veséket és csökkenti a vérnyomást és bélvérzést okozhat. Lehetőleg ne használjuk!
*  A szalicilt helyettesíthetjük benzoesavval, kevésbé ártalmas. Forró vízben kell feloldani, majd az eltennivalóba bekeverni. A zöldségek esetében az ecethez adjuk hozzá.
*  Egészségünk védelmében legjobb, ha visszatérünk a hagyományos, vegyszermentes befőzési eljárásokhoz.(1995)