FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
SZALMAKALAP
     (tisztítása)
 
*  Ha a kalapot dobozban vagy műanyag zacskóban tároljuk, használat előtt elegendő kikefélni. Ha kissé megsárgult, akkor dörzsöljük át egy félbevágott citrommal, majd vizes kefével mossuk le, és szárítsuk.
*  A kevésbé piszkos, poros kalapot csak sós oldattal (egy liter víz, öt evőkanál konyhasó) tisztítsuk át. Amennyiben nagyon piszkos, mossuk le szappanos vízzel. Az oldatba tegyünk egy kevés szalmiákszeszt is (egy liter szappanos víz, 3 evőkanál szalmiákszesz). Öblítsük tiszta vízzel.
*  A szalmakalap tisztításához durva kefét használni, illetve erősen kefélni, vagy a rostokat átáztatni nem szabad, mert tönkremegy. A tűző napon se szárítsuk, mivel a rostok kiszáradnak, és törékennyé válnak. Szárítás után a kalapot tanácsos bekenni glicerinnel, hogy a rostok ne keményedjenek meg.
*  Ha a szalmakalapot fehéríteni szeretnénk, először alaposan tisztítsuk ki, majd hidrogén-peroxid és szalmiákszesz egyenlő arányú oldatával egyenletesen dörzsöljük be, hagyjuk megszáradni. Ha kell, kissé nedvesen vasaljuk. (1985)