FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
SZATÉN
     (mosása)
 
*  Ha szaténanyagot mosunk, először mindig vizsgáljuk meg, hogy milyen szálból készült (selyem, pamut, poliészter), és csak a felhasznált anyagnak megfelelően mossuk.
*  A selyemszatént csak kézzel szabad mosni. De ne dörzsöljük, ne csavarjuk, legjobb, ha nyomkodva mossuk ki belőle a piszkot. Mivel a hernyóselyem rendkívül érzékeny, mellőzzük a lúg, a szóda használatát. Csak a legtisztább szappant vagy mosószert használjuk. A mosás 40-50 fokos vízben történjék.
*  A pamutszatént könnyebb mosni, általában mosásálló, ennek ellenére gyakran indokolt az óvatosság. Tanácsos figyelembe venni a mosandó anyag kezelési utasítását. A kényesebb anyagot adjuk vegytisztítóba.
*  A mosásnál legkevésbé érzékeny a poliészter (vagy kevert) szálból készült szatén. Moshatjuk gépben, forró vízben. Nem zsugorodik és nem tágul. Főzni viszont nem szabad, mert összegyűrődik, és a gyűrődés már nem vasalható ki.
*  A műszálakból (nylon, perlon, szilon), vagy kevert szálakból készült szaténanyag viszont nagy szakítószilárdsága, kopásállósága ellenére túlmelegedésre érzékeny. 70 fok felett a fonalszilárdság erősen csökken, és az anyag könnyen deformálódhat. Ezért 40-50 foknál melegebb vízzel ne mossuk.(1995)