FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
TÁPOLDAT
     (tudnivalók)
 
*  Szobanövényeink fejlődéséhez nélkülözhetetlen a tápoldatozás. Az erőteljesen fejlődő növény mindig feléli a cserépben (dézsában stb.) lévő föld tápanyagkészletét. Ha nem pótoljuk, a növény fejlődése lelassul, sőt meg is állhat.
*  A tápoldatozást tavasztól őszig végezzük, mert a növények ebben az időszakban fejlődnek a legjobban. Ilyenkor nagyobb mértékben használják fel a talaj tápanyagait. A téli pihenőidőben nemigen szükséges a tápanyagpótlás.
*  Ha viszont növényeink fiatal levelei sápadtak, vagy a fejlődő növény jóval halványabb a többinél, mindenképpen tápoldatozzunk. Akkor is, ha a kinőtték a cserepet (edényt), és még nem sikerült átültetni őket. A virágzás előtt álló növényeknek kimondottan jót tesz a tápoldatos öntözés.
*  Káros viszont abban az esetben, ha átültetett vagy sérült gyökérzetű növényeket kezelünk vele. A szokásosnál gyakoribb tápoldatozás is bajt okozhat.
*  A tápoldat használatakor vigyázzunk, hogy a növények zsenge hajtásaira és virágaira ne kerüljön. Fontos az is, hogy a tápoldatot ne száraz földre öntsük, mert könnyen sérülhetnek a gyökerek.
*  Tömény tápoldatot se használjunk. Inkább hígabbat készítsünk, és azt fokozatosan juttassuk a földbe. Ez azért jobb, mert így nem okozunk kárt a növénynek. (1995)