FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
TOKLÁSZ
     (megelőzés)
 
*  A növénnyel főleg a száraz, nyári hónapokban találkozhatunk. A kutyákra különösen veszélyes, mert a toklász könnyen befúródik a kutya bőrébe, sőt képes behatolni az egyes szervekbe (fülbe, lábujjak közé), és vándorolni benne. Sokszor nagyon nehéz megtalálni.
*   Ha észleljük a bajt, a toklászt azonnal távolítsuk el, de sérülést ne okozzunk az állatnak. Amennyiben nem tudunk megbirkózni a feladattal, sürgősen menjünk állatorvoshoz. Ha kedvencünk későn kerül orvoshoz, akkor már csak műtéti úton lehet segíteni rajta.
*  Legrosszabb, ha a hallójáratba kerül a növény. Nagyon rövid idő alatt kialakulhat a külső hallójárat gyulladása. Fontos, hogy a toklászt azonnal eltávolítsuk, és a füljáratot fülmosó folyadékkal megtisztítsuk.
*  Gyakori, hogy a növény a lábujjak között, illetve a nemi szervek környékén és hónalj tájékon fúródik be a bőrbe ( Szerencsére a toklász csak ritkábban kerül a szembe, orrba.). Az esetek többségében itt sem tudjuk elkerülni az orvosi beavatkozást.
*  A toklász ellen elsősorban megelőzéssel tudunk védekezni. Mindenekelőtt el kell kerülnünk a toklásszal fertőzött területeket! Egész rövidre kell nyírnunk a kutya lábujjai közötti szőrt. Séta után pedig alaposan át kell vizsgálnunk a kutya veszélyeztetett testrészeit. (1995)