FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
TYÚKHÚR
     (irtása)
 
*  A kertünkben, a veteményesben, a szőlőben stb. a tyúkhúr tavasztól őszig kárt okozhat. A vetésben akadályozhatja a bokrosodást, a növények fejlődését, elvonhatja a nedvességet. Ha nem irtjuk, nagyon gyorsan elborítja kertünket. A veteményest csak a tyúkhúr teljes kiirtásával védhetjük meg.
*  Kora tavasszal kezd fejlődni, a csíranövénye telel át. Az őszi talajmunkákkal (ásással) megakadályozhatjuk az áttelelését, évközi munkákkal pedig a növekedését, a magok kifejlődését.
*  A gyomnövény ugyanakkor étkezésre is felhasználható. Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát. Fiatal korában a zöldbabhoz hasonlóan főzzük, és közel azonos ízű is lesz.
*  Étkezésre a növényt lehetőleg kerten kívül gyűjtsük, kertünkben csak ott hagyjuk meg, illetve ott neveljük, ahol nem akadályozza a kultúrnövény fejlődését. De vigyázzunk, mert gyorsan terjed!
*  Csapadékos, hűvös évben minden évszakban gyűjthetjük. Kora tavasztól késő őszig virágzik. Öntözött helyen egész évben terem. A szárazságban elpusztul.
*  A tyúkhúrt szívesen fogyasztják az állatok is. Kitűnő táplálék a madarak, papagájok, fácánok, fürjek, kacsák, és még számos állat számára. (1995)