FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK | ELÉRHETŐSÉG
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
VADRIASZTÁS
     (tippek)
 
*  A nagyvadak (vaddisznó, szarvas, őz) ellen elsősorban magas, erős kerítéssel védekezzünk. Ha lehetőségünk van, kerítsük körbe kertünket, gyümölcsösünket, szőlőnket. Különösen nagy veszélyben vannak a fiatal telepítések.
*  A bekerített kerten belül is védekeznünk kell a vadak, főleg a nyulak ellen. A védekezés legegyszerűbb módja, ha a fiatal fatörzseket náddal körbekötjük, vagy napraforgószárral, tüskés gallyakkal bevonjuk.
*  Nem biztonságos a védekezés, ha újságpapírt használunk, mert könnyen elázik, és leválik a fatörzsről. A kukoricaszár és a szalma sem jó, mert csak az egereknek, pockoknak alakítunk ki búvóhelyet. A műanyag borítás alkalmazását is mellőzzük, nagyon káros a szövetekre, megfulladhatnak.
*  Legjobb a fatörzseket a légcserét nem gátló, erős műanyag hálóval, még inkább ráccsal körbetekerni. Több éven át a fatörzseken hagyható, amíg a fa rücskös kérget nem növeszt. Arra azonban ügyeljünk, hogy a törzs növekedésével a háló ne nyomódjon a törzsbe.
*  A szőlőültetvényt is védjük. A nyúlkár ellen itt is legjobb a hálós védelem, de fontos a háló mérete, szövésének vagy lyukacsosságának sűrűsége, valamint anyaga. Csak megfelelő háló felhasználásával csökkenthetjük a vadkárt.
*  Kiegészítő védelemként jól használhatunk permetezhető vadriasztó szert, amely színével és ízével riasztja a vadakat, a telepített növények károsítását nagymértékben csökkenti.(1995)