FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
VASALÁS
     (szabályai)
 
*  Csak azokat a holmikat vasaljuk, amiket feltétlenül muszáj! Sok anyag nem igényel vasalást.
*  A szépen vasalt ruha előfeltétele az egyenletes és nem túlzott nedvesítés. Ha nem gőzölős vasalóhasználunk, a száraz ruhákat előbb permetezzük be vízzel és göngyöljük össze, hogy jól átnedvesedjenek. Műszálas anyagokat nem szükséges belocsolni.
*  A vasaló hőmérsékletét a textilanyagnak megfelelően válasszuk meg. Forró vasalót csak mosóanyagoknál használjunk, selymet és szintetikus kelméket elegendő langyos vasalóval átsimítani. A vasalót mindig jobbról balra csúsztassuk a ruhán, majd haladjunk visszafelé. Ha szálirányba vasalunk, nem húzódik össze az anyag!
*  Minden kényesebb anyagot bal felén vasaljunk. Ahol pedig kénytelenek vagyunk a színét is átvasalni, a vasalás ruhán keresztül történjen. Bal oldalán vasaljuk a kézimunkát, hogy a hímzés kidomborodjon. A ruhákat egészen szárazra kell vasalni, különben a varrások összehúzzák az anyagot.
*  A sima, egyenes darabokat vasalás előtt széltében és hosszában húzogassuk ki, és mindig összehajtva vasaljuk. A gyapjúholmi vasalása gőzölgő vasalóval vagy nedves ruha alatt történjen, a selymeket viszont csak nyirkos állapotban szabad vasalnunk.
*  A vasalt ruhákat rögtön akasszuk fogasra, és hagyjuk kihűlni. Nyirkos állapotban semmilyen holmit ne tegyünk be a szekrénybe.(1985)