FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
VENDÉGLÁTÁS
     (illemtana)
 
*  A vendégeket levélben, telefonon, vagy más módon illik előre meghívni, és közölni, hogy milyen meghívásról van szó (ebéd, vacsora). De csak annyi vendéget hívjunk, ahányan kényelmesen elférnek. Ha a vendég meghívás vagy bejelentés nélkül állít be, eltanácsolhatjuk. Nem számít illetlenségnek.
*  A vendéglátásban az a legfontosabb, hogy a vendégek jól érezzék magukat, de nem illik a vendéglátást túlzásba vinni, mert nem biztos, hogy a vendégek viszonozni tudják azt, amiben részesültek. Ha több vendéget hívunk, mindig ügyeljünk arra, hogy a meghívottak rokonszenvet érezzenek egymással, és érdeklődésük is közel azonos legyen.
*  A vendégek fogadására igyekezzünk idejében elkészülni. Illetlenség a vendégek előtt öltözködni, kapkodni. Nem illik a vendégeket házikabátban, papucsban stb. fogadni. Legyünk mindig alkalomnak megfelelően öltözve. Ha pedig a vendégeket estére hívtuk, sötét ruhában fogadjuk őket.
*  A vendégeket lehetőleg olyan étellel, itallal várjuk, amit szeretnek. Ha a meghívottak megérkeztek, illik aperitif-fel fogadni, de nem illik túlkínálni őket. Ha a vendég nem kéri az italt, ne kényszerítsük ivásra. Ha ebédre vagy vacsorára hívtuk a vendégeket, illik felszolgálni legalább 4 fogást (leves, előétel, főétel és desszert).
*  A vendég a vendégjog szabályai szerint addig marad, ameddig jólesik neki. Ha tovább marad, mint gondoltuk, ekkor sem tehetünk célzást a távozására. Ha viszont távozni akar, kötelességünk a marasztalása.
*  Ha vendégeink ajándékot vagy virágot hoznak, az ajándékozó jelenlétében illik kicsomagolni, megnézni, a virágot pedig vázába tenni. (1995)