FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
VIASZVIRÁG
     (gondozása)
 
*  Kínában és Ausztráliában honos. Mintegy 100 faj tartozik a nemzetiségébe. Ebből nálunk két faj kedvelt: a húsos viaszvirág (Hoya carnosa) és a törpe viaszvirág (Hoya bella). Legtöbben a viaszosan fénylő, húsos levelű örökzöldet nevelik. Mindkét faj nyáron virágzik.
*  A virág közvetlen napfényt igényli, de a nyári déli órák tűző napsugárzásától védenünk kell.
*  A lakásban tegyük világos, napos ablakba, mert csak napos, meleg fekvésű helyen fejleszti ki szép virágjait. Árnyékban a virágzás elmarad.
*  A növénynek nagy a páraigénye, ezért legjobb, ha nedves kavicsra helyezzük. Túl száraz levegőn a virágrügyek elsárgulnak és lehullanak. A nagy melegben bőven öntözzük. Leveleit időnként vízzel permetezzük le, hogy a lerakodó portól megszabadítsuk. Kéthetenként káliumban gazdag műtrágyával tápoldatozzuk.
*  A törpe viaszvirág egész évben meleget igényel. A húsos viaszvirág számára télen elegendő a 10-12 fokos, egyenletes meleg. Ilyenkor ritkábban öntözzük. A növény a túlöntözést nem viseli el, levelei elpusztulnak.
*  Ha szükséges, tavasszal ültessük át tőzeg alapú földkeverékbe, de ne tegyük túl nagy cserépbe, mert csak a lombja lesz dús, a virágzása elmarad.
*  Ha a növény levágott hajtásait vízbe állítjuk, könnyen és gyorsan meggyökeresednek. A gyökeres dugványokat virágföld és homok keverékébe ültessük.
*  A húsos viaszvirág hosszú hajtásait drótból vagy lécekből készített rácshoz rögzítsük, hogy legyen lehetősége a támasztékra csavarodni. A törpe viragot kis függőkosárba ültessük.
*  Elvirágzás után a virágkocsányt ne vágjuk le, különben a következő évben nem jelennek meg a virágok. (1985)