FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
VISZKETÉS
     (enyhítése)
 
*  Első dolgunk megtudni, hogy mi váltja ki a viszketésünket (rovarcsípés, gyógyszer, étel, ekcéma, csalánkiütés stb.). Ha oka előttünk ismeretlen, érdemes orvoshoz fordulni. Néha csak részletes kivizsgálással deríthető ki a viszketés eredete.
*  Amennyire lehet, kerüljük a vakarást. A vakarás egyrészt hosszabb távon fokozza a viszketésérzést, másrészt fertőzést okozhat. Használjunk viszketés elleni krémet, balzsamot!
*  Ha mégis meg kell vakarnunk a bőrt, azt ujjunkkal, tenyerünkkel tegyük, de ne a körmünkkel! A viszketés állapotában legjobb, ha rövidre vágjuk a körmünket. Így még véletlenül sem okozunk hámsérülést.
*  Rövid időre enyhül a viszketés akkor is, ha a bőr felületét enyhén dörzsöljük, simogatjuk. Hatásosabb, ha viszketés elleni krémet vagy balzsamot használunk.
*  Enyhíthetjük a viszketést, ha a bőrre hideget (jégkockát) teszünk! Meleget viszont soha ne tegyünk, mert a meleg fokozza a viszketést! A fürdés, a tusolás is csak átmeneti javulást jelent.
*  Erősen csökkenthető a bőr viszketése, ha az érintett bőrfelületet bedörzsöljük erős ecetes vagy citromos vízzel, vagy hidegen préselt, gyengén felmelegített olívaolajjal.
*  Ha a viszketés tartós, lehetőleg kerüljük az irritáló ruhanemű (pl. a gyapjú) hordását. Éjszakára se viseljünk izzasztó, szoros pizsamát, hálóinget.(1995)