FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ZSÁLYA
     (fűszerezésre)
 
*  Elsősorban gyógynövényként ismerjük, de kiváló fűszernövény is. Főleg hús- és halételek ízesítésére használhatjuk önállóan vagy más fűszerekkel keverve. Különösen a zsíros húsételek, vadak, töltelékek, de főtt tészták ízesítésére is kiválóan alkalmas.
*  Erős illata és fanyar íze miatt használatával legyünk óvatosak, mert elnyomhatja az étel eredeti ízét. Eltérően a fűszerek zömétől, a zsályát együtt főzhetjük a zsíros húsokkal. Elősegíti a zsíros ételek emésztését.
*  A növény hajtásvégeit, leveleit frissen, szárítva és fagyasztva használhatjuk. A frissen szedett leveleket elsősorban salátákba tegyük, ezeknek kellemes ízt ad. De hústöltelékbe is tehető.
*  A zsályát kertünkben nevelhetjük. Magjait tavasszal vagy ősszel vessük el, egyszerűbb viszont, ha tőosztással szaporítjuk. Szereti a napfényt, jól tűri a szárazságot. Leveleit közvetlenül a virág megjelenése előtt szedjük és szárítással tartósítsuk. Egészben vagy finomra vágva le is fagyaszthatjuk.
*  Keserű íze miatt kitűnő étvágyjavító, gyomorerősítő, megkönnyíti az emésztést. Emellett forrázata kiváló öblögető szer is. Alkalmazhatjuk torok-, és fogínygyulladásnál vagy más szájbetegségeknél.(1995)