FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK |
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ZSÁZSA
     (télen)
 
*  A zsázsát téli hónapokban zöldségnek és fűszernek is felhasználhatjuk. Zsenge hajtásai és levelei nagyon jó ízűek, kellemes, leginkább a tormára emlékeztető aromákat tartalmaznak, de csak enyhén csípősek.
*  A konyhában úgy használhatjuk, mint a petrezselymet. Kellemes ízt ad a hideg ételeknek, salátáknak és a szószoknak. Ízletes lesz a szendvics is, ha friss zsázsával szórjuk meg.
*  Étkezésre elsősorban a szárát és a két sziklevelét fogyasztjuk. Jól használhatók az első zsenge lomblevelek is. A kifejlett növények levelei viszont már élvezhetetlenek.
*  A szedhető növényeket a talaj felett ollóval vágjuk le. A levágott hajtások nem sarjadnak ki többször. Ezért érdemes folyamatosan vetni, hogy állandóan legyen friss hajtásunk.
*  A kerti zsázsa magját télen bármikor elvethetjük. Legjobb lapos edénybe, homokkal kevert kerti földbe ültetni. A vetés sűrű legyen! Néhány nap múlva a magok már csiráznak. Ilyenkor jól öntözzük meg őke, de vigyázzunk, hogy locsoláskor a növények ne feküdjenek el.
*  Nagyobb termés esetén a friss hajtásokat kis csomókban alufóliába göngyölve lefagyaszthatjuk, későbbi felhasználásra. (1985)