FŐOLDAL | RÓLUNK | KAPCSOLAT  | PARTNEREK | ELÉRHETŐSÉG
KÉPTÁR
 
 
 
Copyright 2000 Your Web Page  Inc. Tausz Design Studió
YOUR VERY NICE
SLOGAN GOES HERE...
Házi praktikák
      Tippek
témakörök
knol.google
wikipedia
társoldalak
tartalomjegyzék
jelenleg
lexikonok
receptek
érdekességek
otthon
hírlista
 
A    B   C    D
E    F    G   H
I     J    K    L
M   N   O   P
R    S    T   U
V    W   Z   ZS
 
online
websas.hu
FOMOZAIK
Valósítsa meg álmait
fotómozaikkal!
KERESSE ITT
ZSÍRSZALONNA
     (olvasztása)
 
*  A zsír olvasztásához széles zománcozott serpenyőt használjunk, mert abban a zsírszalonna egyenletesebben sül ki. A rézüst nem jó, mivel a zsír megavasodik tőle.
*  Az olvasztóedény legyen mindig tiszta és szagtalan!
*  A szalonnát és a hájat több vízben mossuk meg, és csak ezután daraboljuk fel. A hájat nagyobb darabokra, a szalonnát kisebb kockákra vágjuk. A hájat és a szalonnát együtt sohase olvasszuk, mert a háj gyorsabban olvad ki!
*  A megvagdalt zsiradékhoz öntsünk az edénybe pár kanál vizet is, azután lassú tűzön süssük ki, tiszta kanállal néha forgassuk meg. Ha üvegesedni kezd, csökkentsük a hőt. Ha túl magas a hőmérséklet, a zsír megbarnul és égett szagú lesz!
*  Az olvasztást akkor fejezzük be, mikor a szalonna szépen megpirul, de a zsír még világos színű marad. Az edényt vegyük le a tűzről, pár percig hagyjuk állni, azután a zsírt tiszta szűrőn keresztül szűrjük le, majd öntsük a zsírosbödönbe, és tegyük hűvös száraz, szellős helyre. A fedelét csak akkor zárjuk le, ha teljesen kihűlt.
*  A zsír alját külön edényben helyezzük el, és használjuk fel rántás készítésére vagy pogácsának.
*  Ha sok töpörtyűnk maradt, megfelelő nagyságú edénybe helyezzük, és hűvös, száraz helyen tároljuk. Befőttesüvegekbe is tehetjük, de öntsünk rá annyi zsírt, hogy a töpörtyűt betakarja. Így nem avasodik meg, sokáig eláll. (1985)